Wat is de 5V-methode voor positieve verandering?

drie vlinders op een rij, de links is een kleine pop, de middelste een grotere pop, de rechts een vlinder

De 5V-methode is een richtingaanwijzer om jouw doelen en dromen te bereiken. Of je nu van je passie je beroep wil maken, gezonder wil leven of meer orde in je hoofd en je huis wil, het maakt niet uit. De 5V-methode is er om jou te begeleiden op weg naar je doel. Wat dat doel ook is.

 

De 5V-methode voor positieve verandering volgt een heel organisch verloop, waardoor je stap voor stap dichter bij je doel komt. Niet vanuit pushen of puur op ratio en wilskracht. Nee, de 5V-methode gaat dieper dan dat. Het vertrekt vanuit jouw innerlijke kracht en de energie die vrijkomt wanneer je voor je droom gaat. 

Wat kan de 5V-methode voor jou betekenen?

Bereik die doelen waar je al lang van droomt, op een natuurlijke manier.

Zonder pushen en stress, wel vanuit je inwendige energie en kracht. 

✔ Voel de vrijheid. Voel je passie. Voel wie je echt bent

✔ Geen one-size-fits-all oplossing, maar écht passend bij jou en je leven. 

✔ Heel concrete handvaten waar je mee verder kunt, elke dag opnieuw.

Integrale methode: we gebruiken de wijsheid van je hoofd, je hart en je lijf.

✔ Onder begeleiding, in groep of alleen. De keuze is aan jou. 

 

Hoe werkt de 5V-methode?

Zoals de naam zegt doorloop je 5 fasen, 5 V's: verlangen, visie, vertalen, vervullen en verdiepen. In elke stap kom je dichter bij je doel of droom. De stappen zijn zo opgebouwd dat ze vanzelf in elkaar overlopen, waardoor jij op een heel vanzelfsprekende manier je einddoel bereikt

 

1. De eerste V is die van Verlangen. We staan stil bij wat je doel exact is, waar je precies naar verlangt. We maken dat verlangen heel groot en concreet. Ze is als het ware je motor, zodat je niet hoeft te pushen, maar telkens weer de nodige energie in jezelf vindt.

2. Dat verlangen vertalen we naar een beeld, een Visie. Dat beeld wordt je kompas, de stip aan de horizon waar je naartoe gaat.

3. Dit kompas hanteren we tijdens het Vertalen. In deze fase bekijken we welke acties je kunt zetten om je visie waar te maken. Ons doel is niet om tot een oneindige to do-lijst te komen, want die werkt verlammend. We houden het simpel en minimalistisch: uit de veelheid aan mogelijke acties kiezen we dat waar je goesting in hebt én dat impact maakt. 

4. Nu we enkele acties selecteerden, is het tijd voor Vervullen. In deze fase ga je de acties uitvoeren. Opnieuw niet vanuit pushen en stress, maar stap voor stap, terwijl je onderweg voelt of je nog op de goede weg bent, en bijstuurt waar nodig. Zo kom je steeds dichter bij je doel.

5. Tot slot komen we bij VerdiepenWanneer je je doel of een belangrijke mijlpaal bereikte, reflecteer je: ben ik nog op de goede weg? Hoe voelt het waar ik nu ben? Lijken de volgende stappen nog de juiste? Of merkte ik gaandeweg dat een andere richting meer klopt? Door die reflectie zak je een laagje dieper, en kom je nog dichter bij je doel. 

onder een meer of zee. Je ziet boven je het wateroppervlak waar de zon in schijnt. Het is er lichtblauw. Naar onder wordt het steeds donkerder, tot bijna zwart.

Waarin verschilt de 5V-methode van andere methodes?

 

De 5V-methode is een integrale manier van werken. Waar veel andere theorieën en methodes zich op één aspect focussen, gaan we in de 5V-methode voor het totaalplaatje: het is niet enkel voelen wat in jouw binnenste leeft, niet enkel doelen stellen, niet enkel werken aan je motivatie en daadkracht. De 5V's omvatten dankzij hun unieke opbouw en aanpak alles hiervan. 

 

Deze methode biedt je geen kant-en-klare antwoorden die voor iedereen werken. De wereld is veel te complex voor zo'n makkelijkheidsoplossing. 

Dat betekent echter niet dat het moeilijk is: wat de 5V's zo uniek maakt is dat ze de veilige bedding vormen waarin je tot de antwoorden komt. Want alle wijsheid die je nodig hebt om je droom te realiseren, is al aanwezig in jou. De 5V-methode zorgt voor het kader om dat naar boven te brengen, en naar buiten te laten stromen. 

 

 

Tegelijk is de 5V-methode ook een praktische toolkit: het combineert inzichten uit de psychologie met praktische handvaten en planningstools, waardoor je moeiteloos tot een stappenplan komt om je droom waar te maken, én die ook probleemloos volgt.

 

Tot jouw droom werkelijkheid is. 

 

 

Wil je de 5V-methode zelf ervaren? 

Dat kan, in een individueel coachingstraject waarbij we samen de 5V-methode doorlopen en zo jouw droom of doel bereiken. 

In de toekomst komt er nog veel meer over de 5V-methode. Schrijf je nu in op de nieuwsbrief van In Essentie, zodat je alle uitnodigingen en nieuws persoonlijk in je mailbox krijgt.