Mijn naam is Anja. 

Enthousiast, dynamisch en vaak stralend, zo word ik omschreven door mensen uit mijn omgeving. Daar voeg ik graag aan toe dat ik hou van diepgang, van de natuur, en van de kleine dingen die het leven af maken, zoals een warme chocomelk na een winterwandeling. Of het geluid van krekels terwijl ik geniet van een zomeravond in de tuin. Ik hou van filosofische gesprekken, en evenzeer van de kwaliteit van stilte.

Wat me ook passioneert zijn groepen, en hoe mensen omgaan met elkaar.

Uit die combinatie van diepgang en de passie voor mensen is In Essentie geboren. Samen zoeken naar jouw - of jullie - essentie, en die maken we waar. 

Want dat is wat ook mij voldoening geeft: het mooiste vind ik het moment waarop je de energie voelt shiften, en dat mensen van zoeken overgaan in vinden. Ik ben zo dankbaar dat ik mee het kader mag scheppen voor die momenten. Wanneer ik achteraf hoor dat men – zelfs jaren later – nog steeds de impact voelt van mijn begeleiding, geeft me dat vleugels. Daarvoor doe ik het: dat mensen en groepen volop de verandering kunnen realiseren die ze willen, en die van diep vanbinnen komt.

 

Workshops, trajecten en tools

Ik begeleid workshops en trajecten, in levende lijve en online. Ook ontwikkel ik tools, waarmee je zelf – op je eigen tempo – je visie uittekent en omzet in actie.
Ik geef je geen kant-en-klare antwoorden, maar creëer ruimte om de antwoorden die je al in je hebt tot uiting te laten komen. Ik zorg voor een prikkelende, speelse en zorgzame bedding. Voor opdrachten, ruimte, inspiratie en focus. Zodat je verbinding kunt maken met de essentie.
Die essentie help ik vervolgens vertalen. Niet in een stappenplan dat in de kast blijft liggen, maar in enkele concrete handvatten waarvan je voelt dat ze 100% kloppen, en waarmee je niet kunt wachten om je dromen om te zetten in realiteit!

 

Mijn inspiratiebronnen

Qua opleiding ben ik master in het sociaal-(cultureel) werk en geaggregeerde in de sociaal-agogische en orhopedagogische vakken.

Ook volgde ik tal van cursussen, waaronder oplossingsgericht begeleiden, Deep Democracy, yoga teacher training, permacultuur, verbindende communicatie, kritisch burgerschap versterken, organiseren van sociale verandering, mindfulness, reiki, people & permaculture,... .

Boeken, Ted Talks en podcasts kunnen me enorm inspireren. Enkele mensen en thema’s die er voor mij uit springen zijn Joanna Macy, Brené Brown, Simon Sinek, Deep Democracy en de permacultuurfilosofie.

 

Wat anderen over me zeggen


"De begeleiding van Anja brengt je tot inzichten die al ergens diep verborgen lagen te sluimeren. Door haar manier van actief luisteren en vragen stellen krijgen die vorm en komt de weg vrij om zelf over te gaan tot actie. Die actie vind ik essentieel: het blijft niet bij woorden, maar resulteert in daden. Ik houd enorm van de structuur die Anja hierbij biedt. Ze is een krak in het kaderen van dingen. Nadien zie je echt het bos door de bomen, een soort eureka-ervaring. Dit alles gebeurt in een sfeer van sereniteit, veiligheid en bescheidenheid. Anja neemt samen met jou een ontdekkende houding aan. Juist daardoor is haar inbreng zo authentiek en waardevol. De begeleiding van Anja is een zegen voor elk project/proces dat de moeite waard is om zich ten volle te ontplooien."

Leentje Speybroeck, Velt vzw

 

Anja staat voluit in het leven en dat voel je in haar begeleidingskracht. Ze laat zich inspireren door benaderingen en werkwijzen die als gemene deler hebben dat ze de connectie zoeken met het leven zelf, onze samen-leving. Wanneer ik met Anja mag samenwerken, weet ik dat haar woord waarde heeft, ze gaat voluit voor wat ze zegt. En ze heeft daarbij zowel een zicht op het geheel als oog voor detail. Anja is een warme kleurrijke persoon die jou of je organisatie helpt om wezenlijk een verschil te maken. 

Fanny Matheusen, bezielster van HUMMUS - The Art of Deep Democracy, trainer, coach, supervisor, auteur