De levenslessen van mijn tweejarige dochter

Gepubliceerd op 13 mei 2022 om 10:41

Marit, onze vrolijke peuter, wordt twee vandaag.

 

Wat ben ik dankbaar voor de reis die we al samen maakten. Het voelt als een eer om haar mama te zijn. Ik vind het geweldig om haar te zien groeien en veranderen, en om haar elke dag wat beter te leren kennen.

 

 

Ook is het ongelooflijk hoeveel ik al leerde door haar, en hoe ik als persoon groeide door wat zij in ons leven bracht. Daarvan deel ik graag enkele dingen met je...

 

Drie levenslessen die ik leerde van mijn tweejarige dochter:

 

1. Kijken met mogelijkheden, niet met grenzen. 

Als Marit ergens naar kijkt, dan ziet ze zoveel meer dan ik zie. Een wasmand is een wasmand. Maar ook een bootje. Of een verzamelbak voor speelgoed. Of een huisje voor haar knuffels. Of ... (noem maar op, ze zal het er ongetwijfeld in zien).

Heerlijk vind ik dat. Nog niet geconditioneerd zijn om bij een wasmand meteen aan was te denken, maar zoveel meer zien dan dat... Out of the box voor de volle 100%!

2. Helemaal in het nu zijn.

Als ze honger heeft, wil ze eten. Als ze moe is, wil ze naar bed. Als ze speelt, dan speelt ze. Bij al wat ze doet of ervaart, is ze helemaal aanwezig. Er is nog geen sprake van multitasken of van piekeren over wat ze morgen moet doen. Nee, ze is waar ze op dat moment is. Helemaal en onverstoord. Mindfulness in peuterformaat...

3. Relativeren. 

Het is alsof ik - sinds ik mama ben - een paar stappen achteruit zette en nu veel beter zie wat belangrijk is in het leven en wat niet. Wat het waard is om me druk over te maken en wat niet. En basically... er is nog heel weinig waar ik me druk over maak. Want het allerbelangrijkste zijn mijn vrouw Amy en mijn dochter Marit. En over hen hoef ik me gelukkig zelden druk te maken :-)

 

Drie wijze lessen, die ik graag meer integreer in mijn leven. Vandaag vier ik niet enkel Marit haar verjaardag, maar ook deze drie lessen.

 

Laten we toosten. Op verjaardagen, en op levenslessen.

 

Welke levensles vier jij vandaag?

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.