Welkom. Jij als deel van een organisatie, bedrijf of vrijwilligersgroep. 

 

Welkom, als je impact wil maken.

Als je wil werken vanuit jullie kracht en passie. 

Als je kiest voor een cocreatieve manier, van binnenuit, met hoofd en hart. 

Als je wil bijleren, wil groeien, sterker wil staan.

 

 

Ik begeleid jullie graag, op jullie tempo en maat. 

Ik geef workshops, faciliteer verandering en coach. 

 

Samen bepalen we waar je naartoe wil en hoe we dat vorm geven. 

Eenmalig of een langdurig traject. Intensief of meer op de achtergrond. Alles is mogelijk. 

"De begeleiding van Anja is een zegen voor elk project/proces dat de moeite waard is om zich ten volle te ontplooien."

Leentje Speybroeck

 

Waarvoor kun je bij mij terecht?

 

Ik werk rond vier pijlers: 

 

✔ Van visie tot actieplan (en daarna): met jullie team een nieuwe visie ontwikkelen, doelen bepalen, acties formuleren en planningen bijsturen. Je kunt bij In Essentie terecht voor elke stap in het proces van visievorming tot evaluatie en bijsturing. Ik kan dit hele proces - of een stuk ervan - begeleiden. 

Samenwerking en conflict: in een team zit altijd een zekere mate van spanning. Die daagt uit en zorgt voor vooruitgang. Maar ook is ze één van de moeilijkste dingen om mee om te gaan. Bovendien leren we op school niet wat een goede samenwerking nodig heeft, en hoe je omgaat met conflict. 

Ik geef workshops over thema's als groepsdynamica; een sterk team; blijven staan in conflict; omgaan met weerstand. Daarbij werk ik vanuit de Deep Democracy, verbindende communicatie en groepsdynamische kaders. 

 

✔ Persoonlijke groei zowel op de werkvloer als daarbuiten: omgaan met stress, zelfzekerheid, je passies en talenten ontdekken, verbindend leren communiceren,... Over deze thema's begeleid ik zowel mensen op de werkvloer als daarbuiten. Een goede samenwerking én je thuis voelen in het team vertrekken van een basiskennis over jezelf en elkaar. Zo weet je wat elk teamlid nodig heeft en kun je optimaal inspelen op elkaars noden en sterktes. Dat draagt niet alleen bij tot ieders welzijn maar ook tot sterke resultaten. 

 

✔ Spreken voor een groep en workshops geven: al meer dan 20 jaar geef ik workshops en sta ik voor groepen. En telkens weer krijg ik de feedback "dit is echt jouw ding he?". Daarop is het antwoord volmondig 'ja'. Workshops geven is mijn passie. Die passie deel ik graag met jullie. Want workshops geven en spreken voor een groep kun je leren. We focussen o.a. op interactieve werkvormen, mensen enthousiasmeren en betrekken, omgaan met weerstand, zelfzeker voor een groep staan, enz. 

 

 

Wat typeert In Essentie? 

Flexibel, dynamisch en concreet. Dat is waar de begeleiding van In Essentie voor staat. 

Ik werk een aanbod uit op jullie maat, maar deze drie kernwoorden zul je altijd herkennen. Ook verbinding en open gesprek zullen niet ontbreken. Want de beste oplossing vind je als je de wijsheid uit alle stemmen samenbrengt.

 

Jullie geven aan waar jullie naartoe willen. Samen bepalen we of we dat realiseren via een workshop(reeks), een procesbegeleiding of coaching van één of enkele teamleden. Of een combinatie daarvan. We kiezen de aanpak die het best aansluit bij jullie situatie en mogelijkheden. 

 

In Essentie werkt m.a.w. steeds op maat, en ook onderweg blijven we overleggen en inspelen op wat naar boven komt, zodat we samen voor de beste aanpak gaan. 

"Wanneer ik achteraf hoor dat men – zelfs jaren later – nog steeds de impact voelt van mijn begeleiding, geeft me dat vleugels. Daarvoor doe ik het: dat mensen en groepen volop de verandering realiseren die ze willen, en die van diep vanbinnen komt."

Anja - In Essentie

 

The facts

✔ Pedagogisch geschoold: ik heb drie pedagogische opleidingen: bachelor in het sociaal-cultureel werk, master in het sociaal werk en geaggregeerde in de sociaal-agogische en orhopedagogische vakken.

✔ Beroepend op verschillende kaders: ik bleef me bijscholen waardoor ik beschik over een grote 'toolbox' aan kaders en werkvormen die aansluiten bij elke situatie: Deep Democracy, oplossingsgericht begeleiden, verbindende communicatie, organiseren van sociale verandering, omgaan met conflict, enz. 

✔ Thuis in diverse contexten: jeugdwerk, de duurzaamheidssector, steden en gemeenten, de zorgsector, vrijwilligersorganisaties, overheden, steunpunten,... Ik werkte reeds met veel liefde in verschillende contexten. 

✔ Twintig jaar ervaring: al 20 jaar sta ik voor groepen: conflictbemiddeling, workshops geven, veranderingsprocessen begeleiden en een team aansturen. Dat is wat ik al jaren doe, en wat ik ook heel graag bij jullie kom doen. 

Wat anderen over me zeggen


"De begeleiding van Anja brengt je tot inzichten die al ergens diep verborgen lagen te sluimeren. Door haar manier van actief luisteren en vragen stellen krijgen die vorm en komt de weg vrij om zelf over te gaan tot actie. Die actie vind ik essentieel: het blijft niet bij woorden, maar resulteert in daden. Ik houd enorm van de structuur die Anja hierbij biedt. Ze is een krak in het kaderen van dingen. Nadien zie je echt het bos door de bomen, een soort eureka-ervaring. Dit alles gebeurt in een sfeer van sereniteit, veiligheid en bescheidenheid. Anja neemt samen met jou een ontdekkende houding aan. Juist daardoor is haar inbreng zo authentiek en waardevol. De begeleiding van Anja is een zegen voor elk project/proces dat de moeite waard is om zich ten volle te ontplooien."

Leentje Speybroeck, Velt vzw

 

Anja staat voluit in het leven en dat voel je in haar begeleidingskracht. Ze laat zich inspireren door benaderingen en werkwijzen die als gemene deler hebben dat ze de connectie zoeken met het leven zelf, onze samen-leving. Wanneer ik met Anja mag samenwerken, weet ik dat haar woord waarde heeft, ze gaat voluit voor wat ze zegt. En ze heeft daarbij zowel een zicht op het geheel als oog voor detail. Anja is een warme kleurrijke persoon die jou of je organisatie helpt om wezenlijk een verschil te maken. 

Fanny Matheusen, bezielster van HUMMUS - The Art of Deep Democracy, trainer, coach, supervisor, auteur