Over zelfzorg en het overboord gooien van lijstjes

Gepubliceerd op 19 december 2021 om 14:03
twee vrouwen kijken naar de zonsondergang over zee. Ze zitten op de grond, met hun rug naar de camera.

Ik was bij een groep vrouwen vanavond. Mooie, krachtige, inspirerende vrouwen, die elk op hun eigen manier hun weg zoeken en vinden in het leven. Elk met hun eigen vraagtekens, hun obstakels, hun krachten en kwetsbaarheden.

Zeven vrouwen in een cirkel. En we deelden ons verhaal.

 

Ons verhaal ging onder andere over zelfzorg.
Wat is zelfzorg?

Het klinkt simpel: zorg voor jezelf. En toch bleek het voor ieder van ons niet altijd makkelijk.

Soms wel. Maar soms voel je je ver van jezelf. Net op die momenten heb je zelfzorg het meest nodig, en lijkt het het minst bereikbaar.

Het antwoord op de vraag 'wat betekent zelfzorg voor mij?' was voor ieder van ons net iets anders, en toch gelijkaardig.

We kunnen lijstjes maken van de dingen die ons goed doen: yoga, meditatie, wandelen in het bos, rust, stilte, genieten met vrienden, gezonde voeding, en nog veel meer.

Dat lijstje kennen we. En we passen het toe - soms.

dienblad met cappuccino, bril en boek op een bed met witte lakens. Het straalt rust uit.

Ondanks dat ik enorm hou van lijstjes - lijstjes zorgen voor orde in de chaos die mijn leven soms is - heb ik de laatste jaren geleerd dat zelfzorg voor mij bestaat uit het overboord gooien van de lijstjes.

Want als de bezige bij die ik ben, zou ik bovenop mijn drukke bestaan zelfzorg als 'to do' durven inplannen: elke middag ga ik wandelen tussen de velden, drie keer per week doe ik minstens een half uur yoga, ik kook elke dag een verse en gezonde maaltijd,...
Allemaal dingen waar ik van hou en die me heel erg deugd doen. Tenzij ze als een zoveelste to do ingepland worden.

Als ik mezelf de vraag stel 'wat betekent zelfzorg voor mij', dan klinkt het antwoord vooral als 'mildheid'. Voor mij is zelfzorg mildheid. Zachtheid naar mezelf toe. Ook wanneer ik niet helemaal leef volgens de - soms te hoge - verwachtingen die ik naar mezelf heb.

Zelfzorg betekent voelen. Voelen wat ik nodig heb. En stilstaan bij wat ik kan doen om daar - ook al is het een klein beetje - aan tegemoet te komen.

Zelfzorg betekent bewust kiezen. Kiezen om iets wel te doen, of net niet. Kiezen voor de dingen die me deugd doen, zoals yoga of de natuur. En soms ook kiezen voor een koffie of een pakje frieten. En er keihard van genieten. Omdat het een bewuste keuze was, en omdat ik even goed kan kiezen om het niet te doen. Dus ik geniet er van. 

En wanneer ik het niet doe? Dan geniet ik ook daar van.

handgesneden dikke frieten op een bord, met een potje ketchup naast.

Zelfzorg betekent ook kunnen lachen om mezelf. Bemoedigend lachen, als bij een kleuter die iets probeert en er nét niet in slaagt.

 

vrouw zit in het gras aan de rand van water. Ze kijkt weg van de camera en heeft een koptelefoon op.

"Soms betekent zelfzorg mijn lijstjes overboord gooien. Zodat er ruimte komt voor mezelf.
Zodat er ruimte komt om te voelen wat ik nodig heb, en daar naar te handelen."

Dus wat zelfzorg voor mij betekent?

Zelfzorg is mildheid.

Zelfzorg is voelen.

Zelfzorg is bewust kiezen.

 

Zelfzorg is een avond doorbrengen met krachtige, kwetsbare, inspirerende en prachtige vrouwen.

 

Zelfzorg is genieten...

 

En voor jou? Wat betekent zelfzorg voor jou?

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.