Via zelfkritiek saboteer je je dromen

Gepubliceerd op 1 juni 2023 om 15:03
Vrouw kijkt denkend omhoog met wijsvinger tegen haar mond

Je innerlijke criticus is dat stemmetje in je hoofd dat kritiek geeft op wie je bent en wat je doet. Die heeft één wens: dat je niet te veel je eigen ding doet. "Hou je klein. Laat je vooral niet te veel zien. Doe niets waardoor je opvalt. Neem ABSOLUUT geen risico." Dat lijkt zijn boodschap te zijn. 

 

Waarom? Om te vermijden dat je teleurgesteld wordt en verdriet kent. Want je innerlijke criticus heeft als doel je te beschermen. 

 

Daarom zegt die dingen als: 

  • daar ben je niet goed genoeg voor
  • je kent er niets van
  • wat was dat weer een stomme zet
  • en ga zo maar verder.

Want als je dat gelooft, ga je je klein houden, en loop je dus minder kans om gekwetst te worden. 

 

 

Alleen… Gelukkig word je daar niet van. Want: je droom realiseren? Nope, te spannend.

Van job veranderen? Ben je gek? Wie weet waar je terecht komt?

De relatie stopzetten? Je weet niet hoe financieel onzeker het is om als vrijgezel te leven zeker?!

 

Klinkt het overdreven? Misschien wel. En toch is dat wat we onbewust doen, elke dag opnieuw.

Elke dag horen we die stem en bijna automatisch luisteren we ernaar: we komen niet op voor onze mening als iedereen er anders lijkt over te denken. We verlangen ernaar om een wereldreis te maken, maar zetten geen stappen want ‘het is niet de moment’. We dromen van een carrièreswitch maar vertellen onszelf dat we er nog niet klaar voor zijn.

Daardoor gaan we niet voor dat wat we diep vanbinnen willen. Er lijken telkens goede redenen voor te zijn, maar in 99% van de gevallen komen die redenen van onze innerlijke criticus, en zijn ze niet per se waar...

 

Hoe ga je daar mee om?

 

Stel jezelf eerst en vooral de vraag of je gelukkig bent met dat leven, waarin je je dromen opzij schuift?

Nee? Aanvaard dan dat de criticus van zich zal laten horen. Dat hoort erbij, en dat is ok. 

Maar het feit dat die van zich laat horen betekent niet per se dat je er naar moet luisteren. Want je weet dat zijn enige doel is om je veilig te houden. En soms kies je voor je droom (en dus het risico) en niet voor de veiligheid...

 

Daarom kun je jezelf uitnodigen om - in plaats van (onbewust) te luisteren naar wat je innerlijke criticus zegt - het volgende te antwoorden: "dank je dat je me veilig wil houden, innerlijke criticus. Dat waardeer ik. Toch droom ik er écht van om die carrièreswitch te maken (of waar je ook van droomt). Ik begrijp de risico’s en ik begrijp dat het kan mislukken. Ondanks dat ga ik de sprong wagen, want ik voel dat dat is wat ik wil, en ik kies voor een leven waarin ik mijn dromen waarmaak, ook wanneer het spannend is.”

 

glazen bal met witte veren in, op een bodem van ijskristallen. Alles is prachtig wit met de zon die er op schijnt.

Samen die zelfkritiek aanpakken?

Dat kan! 

In een 1-op-1 coachingstraject duiken we samen in wat jij kunt doen om anders om te gaan met je zelfkritiek, zodat het je niet langer tegen houdt. 

Het coachingstraject bestaat uit enkele sessies en kan online of live in Evergem doorgaan. Contacteer me voor een vrijblijvend online kennismakingsgesprek.

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.