Waarom het heilzaam is om af en toe naar binnen te kijken

Gepubliceerd op 24 augustus 2023 om 10:16

In deze video leg ik uit waarom ik er voor kies om af en toe tijd voor mezelf te nemen, om te reflecteren over mijn leven.

Lees je liever? Scroll even naar onder, waar je dit als blogbericht vindt.

Anja Coulier (schouders en hoofd) kijkt naar de camera en zit in een groene omgeving

Vorige week ging ik een paar dagen weg, in mijn eentje. Dat deed ik met één doel: om stil te staan bij mijn leven, en bij wat ik echt belangrijk vind. Ik reflecteerde over hoe ik dat kan waarmaken in mijn leven. 

 

Zo'n momenten vind ik enorm waardevol, omdat het in onze maatschappij heel makkelijk is om met je aandacht naar buiten getrokken te worden. Dan verlies je soms je innerlijk kompas. Daardoor wordt het moeilijker om contact te houden met wat je werkelijk wil in je leven, en wat je echt gelukkig maakt. 

 

Ik vind dergelijke momenten voor jezelf daar een mooi tegenwicht voor. Dan maak je bewust de ruimte, en neem je de tijd om naar binnen te gaan, om te voelen wat je gelukkig maakt, wat je voldoening geeft en wat je echt belangrijk vindt. 

 

Door dat helder te maken, kun je er ook bewuster voor kiezen. Dan bouw je het meer in je leven in, waardoor je steeds dichter komt bij dat wat je werkelijk wil.

 

Misschien heb je onlangs ook zo'n quality moment voor jezelf genomen.

Indien niet, is dit een warme uitnodiging om het ook eens te proberen. Twee dagen weggaan is leuk, maar hoeft zeker niet. Er zijn heel wat manieren om dit te doen, zoals gaan wandelen in een park of natuurgebied terwijl je reflecteert, of in je tuin zitten en in je dagboek schrijven, of in een gezellig koffie- of theehuisje tijd nemen voor jezelf, of wat ook bij jou past. 

 

Waar ik niet in geloof, is dat er één manier is die voor iedereen werkt. Daar zijn we te verschillend voor. Ik vind het vooral fijn om te experimenteren, en te kijken wat bij jou past.

 

Er is wel één iets essentieel, en dat is dat je werkelijk de tijd en de ruimte neemt - en dus ook de aandacht - om te gaan voelen. Je gaat stilstaan bij jezelf, bij wat het is dat jou gelukkig maakt, bij wat je wil met je leven. Ook reflecteer je over hoe je dat kunt vormgeven. Een fundamentele vraag voor veel mensen is hierbij niet enkel wat je meer wil doen, maar ook wat je minder wil doen in je leven. Het is namelijk geen kwestie van meer, meer, meer (want daar loop je al snel in verloren). Wel gaat het er om dat je bewust keuzes maakt, en daarvoor gaat...

 

Die combinatie van eerst voelen wat je werkelijk wil, en dan ook effectief de stappen zetten om dat waar te maken, is wat echte verandering mogelijk maakt. Niet zomaar verandering, maar die verandering die werkelijk bij jou past, en waar je diep vanbinnen naar verlangt. 

Daarom ontwikkelde ik de '5V-methode voor positieve verandering'. Deze methode is een handvat om eerst dichter bij jezelf te komen en helder te maken wat het is dat jij wil, én om dat daarna ook te vertalen in acties, zodat je ook effectief tot verandering komt.

Dat maakt de 5V-methode uniek: veel andere methoden focussen ofwel op die verbinding met jezelf en voelen wat je echt wil. Of ze gaan voor de actie: planningstools, wilskracht, stappen zetten en doelen behalen. 

Het is mijn volste overtuiging dat die een niet zonder de ander kan. Daarom combineerde ik ze in de '5V-methode voor positieve verandering'. 

 

Wil je meer weten? Benieuwd hoe die 5V-methode werkt en of die iets voor jou kan doen?

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.