Drie onmisbare redenen om je passie te vinden, en hoe je dat doet.

Gepubliceerd op 13 juli 2023 om 11:47
vrouw vindt haar passie en kent geluk en voldoening. Ze zit in kleermakerszit tussen lang gras of een bloemenweide.

 

Ken jij ook iemand die ongelooflijk gepassioneerd is door wat die doet? Iemand die altijd lijkt te stralen en vol energie zit? Hoogstwaarschijnlijk is het iemand die leeft vanuit diens passie. Waarom dat zo belangrijk is, en hoe je dat zelf kan bereiken, lees je in dit artikel.

 

We beginnen met drie onmisbare redenen waarom het zo belangrijk is om je passie te vinden:

1) Je voelt je gelukkiger en haalt meer voldoening uit wat je doet

Wanneer je je passie hebt gevonden, doe je iets waar je oprecht van houdt en waar je enthousiast van wordt. Je hart gaat er sneller van kloppen, en je leven krijgt meer betekenis en een helder doel. Ook daagt het nastreven van je passie je uit en moedigt het je aan om te groeien en jezelf te ontwikkelen. Al doende leer je nieuwe vaardigheden, verbeter je bestaande vaardigheden en ontdek je nieuwe aspecten van jezelf. Dat leidt tot zelfontplooiing en een gevoel van vooruitgang en voldoening.

Leven vanuit je passie zorgt met andere woorden op verschillende manieren voor emoties als vreugde, opwinding en enthousiasme. Het ervaren van die emoties draagt niet alleen bij aan geluk op dat moment, maar ook aan veerkracht en welzijn op lange termijn, zoals blijkt uit het werk van o.a. Barbara Fredrickson.

2) Het is de beste manier om iets te betekenen voor de wereld

Als mens zijn we niet afgescheiden van de wereld. Veel mensen willen meer dan enkel een job die ok is en waarmee ze een inkomen hebben. Ze willen iets doen dat van betekenis is. Of ze doen vrijwilligerswerk om naast hun job iets te betekenen voor de wereld.

Als je je passie gevonden hebt, kun je vanuit die passie een verschil maken in de wereld. Dit is gelinkt aan het Japanse concept ikigai. Het woord ‘ikigai’ kan worden opgesplitst in ‘iki’ (wat ‘leven’ betekent) en ‘gai’ (wat ‘waarde’ of ‘waardevol’ betekent).

het ikigai model met je passie, missie, beroep en roeping. In het midden staat je ikigai, je reden om te leven.

Steven Vromman omschrijft het in zijn boek ‘Hoop. Een kompas in turbulente tijden’ als volgt: je ikigai is zowat je reden van bestaan. Er zijn vier elementen die een rol spelen:

  1. Wat kan je goed, wat zijn je vaardigheden en kwaliteiten?

  2. Waar haal je plezier uit, waar hou je van?

  3. Wat heeft de wereld op dit moment nodig?

  4. Waaruit kan je een inkomen halen?

Wanneer deze vier elementen samenkomen, wordt gezegd dat je jouw ikigai hebt gevonden. het vinden van je passie is dus een belangrijk element in je ikigai. Als je je passie vindt, een manier vindt om er de wereld of anderen mee te helpen, en er een inkomen uit kunt halen, is het helemaal perfect :-)

“Misschien is dit wel een goed moment om je talenten in te zetten waar ze echt het verschil maken.”

Steven Vromman

Daarnaast is er nog een manier waarop je via je passie een verschil kunt maken in de wereld, namelijk door te inspireren. Weet je nog die persoon waar je aan de intro van dit artikel aan dacht? Vaak zijn mensen die leven vanuit hun passie enorm inspirerend. Alsof er een vuur in hen brandt dat anderen aantrekt en stimuleert. Ze doen er niets bijzonder voor, behalve ‘leading by example’: door helemaal zichzelf te zijn en te gaan voor dat waar zij warm van worden, tonen ze dat het ook zo kan. En dat werkt ongelooflijk inspirerend voor anderen…

beekje waarbij het water tussen rotsen beweegt. Naast de beek is een bos. Het stelt flow voor, het gevoel wanneer alles vanzelf gaat.

3) Je werkt vanuit flow en niet langer vanuit stress of pushen.

Als je werkt vanuit je passie, voelt het helemaal anders dan wanneer dat niet het geval is. Het is het verschil tussen je met de stroom mee laten drijven en stroomopwaarts zwemmen. Dat gevoel van meedrijven, waarbij alles vanzelf lijkt te gaan, leunt dicht aan bij een staat van ‘flow’. Flow is een mentale toestand waarin je zo opgaat in je activiteit dat je de tijd lijkt te vergeten en een hele diepe focus bereikt. Ervaarde je ooit die flow? Indien wel, weet je hoe mooi het is om vanuit die staat te werken…

Onderzoek heeft aangetoond dat het volgen van je passie kan bijdragen aan het ervaren van deze flow. Mihaly Csikszentmihalyi, een vooraanstaand onderzoeker op het gebied van flow, benadrukt bijvoorbeeld het belang van duidelijke doelen, uitdagingen en persoonlijke interesse. Het volgen van je passie kan je helpen die ingrediënten te vinden en daardoor de kans vergroten dat je tot die flow komt. Ook andere studies bij atleten en muzikanten wijzen er op dat de mensen die hun passie volgden, meer kans hadden om flow te ervaren tijdens het sporten of muziekspelen.

Maar ook op momenten dat je die flow niet ervaart - want die is er niet altijd - zorgt je passie voor pakken energie. Voor je passie heb je namelijk bijna altijd zin, en door er mee bezig te zijn, krijg je energie. Dat zorgt er voor dat het veel minder vermoeiend is dan wanneer je iets zonder passie doet. Met gevolg dat je jezelf ook niet zo hoeft te pushen of zo veel stress ervaart….

Hoe vind je je passie?

Hierboven staan drie onmisbare redenen om je passie te vinden. Alleen… hoe doe je dat?

Het vinden van je passie is een combinatie van zelfreflectie en ‘trial and error’:

     

    dagboek vol tekeningen, krabbels, brainstorm in schrift. Iemand bladert er door.
    1. zelfreflectie: door jezelf vragen te stellen, leer je jezelf beter kennen, en kom je steeds dichter bij je passie. Vragen die kunnen helpen zijn:
    • Waar heb ik interesse in?
    • Waar mag je me altijd voor waker maken?
    • Waar krijg ik energie van?
    • Wat vind ik belangrijk in het leven?
    • Waar ben ik van nature goed in?
    • Waar word ik helemaal warm van?
    • Waar ben ik oprecht nieuwsgierig naar?
    • Wat doe ik graag in mijn vrije tijd?

       

      1. Trial and error: dit betekent dat je experimenteert en daaruit leert. Daar hoort bij dat je fouten maakt. In deze situatie van het vinden van je passie kan het er zo uitzien: je wordt bv. helemaal warm wanneer je een mooie foto ziet, en beslist te gaan experimenteren met fotografie. Je werkt je er in in, probeert het een tijdje uit, maar merkt dat het je toch te weinig kan boeien. Dat is prima, en hoort bij de trial and error. Nu weet je dat je passie niet de fotografie is, en zoek je verder. Of wie weet merk je dat fotografie wel je passie is, maar dan een heel specifiek segment van de fotografie. Misschien ontdek je dankzij dat experiment dat landschaps- of portretfotografie niet jouw ding zijn, maar wel die foto’s waarbij je kan experimenteren met het spel van licht en donker...

       

      Om je passie te vinden en te groeien als persoon, is m.a.w. een wisselwerking tussen zelfreflectie en trial and error nodig: je reflecteert, experimenteert, en reflecteert weer om uit dat experiment te leren. Zo blijf je verder evolueren. Dat vraagt soms wat geduld, maar het proces ernaartoe belooft boeiend te worden :-)

       

      Een laatste tip: wanneer je voelt “ja, dat is het! Hier word ik helemaal enthousiast van!”, is dat de weg die bij je past, en die je verder kunt verkennen.

      persoon lacht, heeft basketbal vast en schildert blauw op een doek. Die ziet er heel gelukkig uit.

      In Essentie kan je er bij ondersteunen, tot je leeft vanuit je passie

      Het is mijn passie om mensen te inspireren en ondersteunen om vanuit hun unieke plek - en dus hun passie - te leven. Dat doe ik binnen In Essentie op een aantal manieren:

       

      Als je geen of slechts een vaag idee hebt over je passie, gaan we via de '5V-methode voor positieve verandering' eerst reflecteren over waar je naar verlangt en hoe je ideale leven er uit ziet. We gaan na wat echt belangrijk is voor je. We vertalen dat in een aantrekkelijke visie, een soort stip aan de horizon waar je naartoe werkt. Dan bekijken we samen welke stappen je kunt zetten om die stip te bereiken. Niet vanuit een strakke to do-list, maar heel simpel, met enkel stappen waar je goesting voor voelt én die impact maken. Die stappen zet je, waarna je er over reflecteert en weer een volgende stap zet. Zo kom je steeds dichter bij je passie en bij wie je werkelijk bent.

      Ook als je wel weet wat je passie is, maar je merkt dat iets je tegenhoudt (ook al weet je niet precies wat), werken we vanaf dat punt verder. We zoomen in op: wat houdt je tegen, en wat zit daar onder? Hoe kun je daar op een andere manier naar kijken zodat er ruimte komt voor verandering? Wat zijn je krachtbronnen tijdens die verandering? Deze en andere vragen zorgen ervoor dat je er wel in slaagt om stappen te zetten en vanuit je passie te leven. Dit kan ook via de '5V-methode voor positieve verandering'.

       

      Daarnaast coach ik ook op een meer 'klassieke' manier als life coach. Vanaf januari 2024 ben ik bovendien gecertificeerd stress- en burn-outcoach. Dan kun je ook voor preventie en herstel van burn-out bij mij terecht. 

       

       

      Voel je het kriebelen om met je passie aan de slag te gaan?

      Wil je verkennen hoe In Essentie je daarbij kan helpen, of krijg je graag enkele ideeën?

      Reactie plaatsen

      Reacties

      Er zijn geen reacties geplaatst.