Wanneer ontspannen moeilijk is

Gepubliceerd op 4 december 2023 om 13:46

Soms voel je zo hard dat je wil ontspannen, maar lukt het niet. 

 

Je hoofd blijft druk, je jaagt jezelf op en je slaagt er niet in om tot rust te komen.

Herkenbaar?

Weet dan dat er een verschil is tussen ontladen en ontspannen. Als je veel spanning in je lijf hebt, is het heel moeilijk om jezelf op te leggen om te ontspannen.

 

Het is alsof je letterlijk stijf staat van de stress of spanning. Dan de knop omdraaien om te ontspannen werkt simpelweg niet.

Wat je op dat moment nodig hebt, is dat die spanning uit je lichaam weg kan. En dat doe je door te ontladen i.p.v. te ontspannen.

 

Ontladen betekent dat we de spanning die we in ons lichaam opgebouwd hebben, een uitweg bieden. Het is als de druk van de ketel halen.

Dat kan op veel verschillende manieren, zowel rustig als eerder explosief. Zie het als een ballon die helemaal opgeblazen is, en je wil die druk er uit halen. Dat kan door de ballon kapot te prikken zodat alle druk ontsnapt, maar het kan even goed door de druk er langzaam uit te laten lopen.

Rustige manieren van ontladen zijn iets van je af schrijven, spelen, een eindje fietsen, erover praten, zingen, relativeren, mediteren, je emoties uiten, verbinding voelen met anderen, tuinieren,...

Meer explosieve manieren zijn intensief sporten, roepen, springen, met je armen zwaaien, keihard meebrullen met de muziek, lachen, opruimwoede,...

 

En een andere die je ongetwijfeld kent: huilen. Ken je dat gevoel van lichtheid na een goede huilbui? Het lijkt alsof de dingen al wat verwerkt zijn, en je voelt je meteen een pak beter. Dat komt door de ontlading die ervoor zorgt dat je de prikkels uit je lijf kon loslaten.

 

Welke vorm van ontladen het best werkt is voor elke persoon anders, en kan ook afhankelijk zijn van de situatie. Soms is het wat zoeken en exploreren voor je jouw manieren vond. 

 

Met welke vormen van ontladen wil jij experimenteren?

 

Ik wens je veel ontlaad-plezier!

Gepensioneerde vrouw lacht heel hard. Op de voorgrond zie je de handen van een kind.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.