Loslaten? Makkelijker op deze manier!

Gepubliceerd op 16 mei 2024 om 14:09

Krijg jij ook soms als advies om los te laten? Om je de dingen niet zo aan te trekken?

Daar zit absoluut waarheid in, want loslaten is essentieel om gelukkig te zijn. Alleen is het makkelijker gezegd dan gedaan. Want hoe doe je dat, loslaten?

scrabble-blokjes die de woorden 'let it go' vormen

De Amerikaanse auteur Stephen Covey ontwikkelde een tool die je daarbij helpt, nl. de cirkels van invloed en betrokkenheid. Zelf gebruik ik deze tool regelmatig, en ook in workshops laat ik ze vaak aan bod komen. Ze is kort en krachtig en helpt je werkelijk om los te laten!

Invloed en betrokkenheid?

Allemaal maken we ons druk over 1001 dingen: wat gebeurt in ons leven, wat we in het nieuws of op sociale media zien passeren, reacties van anderen,…

Al die zaken nemen ruimte in ons hoofd - en dus energie - in. Ons hoofd maakt daarbij geen onderscheid tussen dingen waar we wel en geen invloed op hebben. De cirkels van invloed en betrokkenheid doen dat wel, en daar ligt net hun meerwaarde.

Het zorgt voor rust en perspectief, zodat loslaten een stuk makkelijker wordt.

"Richt je op de dingen waar je invloed op hebt."

Dat is het advies van Stephen Covey. Die dingen waar je invloed op hebt, zoals wat je eet of hoe je communiceert, geeft hij schematisch weer in de cirkel van invloed. Rond die cirkel van invloed ligt een tweede cirkel: de cirkel van betrokkenheid. Dat zijn de dingen die je bezig houden, maar waar je geen invloed op hebt, zoals de reactie van je partner of de vele mails die je krijgt.

schematische weergave van de cirkels van invloed en betrokkenheid

Het advies van Covey is om de dingen uit je cirkel van betrokkenheid minder aandacht te geven, want ze kosten alleen maar energie en leveren niets positiefs op. Loslaten dus…

Voorbeelden hiervan zijn de file of vertraging van de trein, het slechte weer, je kind die ziek is net wanneer jullie op reis vertrekken, de humeurigheid van je collega,…

Door je daar minder druk over te maken komt er energie vrij om te focussen op je cirkel van invloed: die dingen waar je wel controle over hebt. In die cirkel van invloed staat ook jouw reactie op al wat gebeurt.

In het geval van die file of treinvertraging kun je dus niets veranderen aan de situatie. Die vallen in je cirkel van betrokkenheid. Wel kun je iets doen aan hoe je er mee omgaat, want dat valt binnen je cirkel van invloed. Kies er bv. voor om je niet op te jagen over het feit dat je te laat zult zijn (want dat verandert toch niets en kost alleen maar energie) maar zie het als waardevolle tijd om op je gemak naar die ene podcast of je luisterboek te luisteren. De situatie verandert niet, maar hoe jij je voelt zal helemaal anders zijn. In plaats van kwaad en gefrustreerd zul je uiteindelijk opgeladen en helder op je bestemming toekomen.

Het effect van de cirkels

Door je te focussen op dat waar je wel invloed op hebt, verlies je minder energie. Je voelt je minder slachtoffer (wat gigantisch vermoeiend is), maar zult merken dat jij het stuur van je leven in handen hebt. Je ervaart een gevoel van empowerment.

Dat heeft een groot psychologisch effect. Doordat je gevoel van invloed groeit, groeit ook je welbevinden en zul je makkelijker veranderen wat je kunt veranderen en loslaten wat je niet kunt veranderen. Simpelweg doordat je dat onderscheid leert zien, en leert focussen op die cirkel van invloed.

Probeer het zelf eens

Kies een plek uit waar jij de komende 20 minuten ongestoord kunt zitten, en ga zelf eens aan de slag met de cirkels van invloed en betrokkenheid, aan de hand van deze oefening:

 1. Teken beide cirkels op een blad, zoals in het schema hierboven.
 2. Denk aan een thema uit jouw leven waar je je soms druk over maakt, zoals je werk of je partnerrelatie.
 3. Vul deelaspecten daarvan aan in jouw cirkels van invloed en betrokkenheid:
  1. waar heb je zelf invloed op (ook al is het maar een beetje)? Vul dat in in de binnenste cirkel.
  2. waar kun je niets aan veranderen? Dat komt in de buitenste cirkel.
 4. Als je alles invulde, sta dan even stil bij het geheel:
  • Wat valt je op?
  • Ben je eerder proactief (focus op de binnenste cirkel) of reactief (focus op de buitenste cirkel)?
  • Wat maakt dat je zoveel/zo weinig energie steekt in …?
  • Helpt het je om er zo veel/zo weinig energie in te steken?
  • Wat zou er gebeuren als je …. aanpakt?
  • Wat zou er gebeuren als je … niet aanpakt?
  • Welke kleine stap kun je zetten om iets uit je binnenste cirkel aan te passen? Welk effect zou dat hebben op je?
  • En hoe kun je anders omgaan met dat wat in de buitenste cirkel staat? Welk effect zou dat hebben?

Of doe het samen met mij!

Wil je graag onder begeleiding aan de slag gaan rond loslaten en je cirkels van invloed en betrokkenheid? Dat kan! Je zult zien dat we op één uur al veel helderder krijgen waar jij op kunt focussen, waardoor loslaten je plots veel beter lukt.

Boek een terug-op-weg gesprek, en we nemen de ruimte om hier samen naar te kijken.

Rust en helderheid verzekerd!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.